Kinder Hotels Partner
  • slidebg1
  • slidebg1

Educatieve natuurwandelroutes - wandelen & leren

Al wandelend iets leren over de flora en fauna in de bergen? Dat kan. In Serfaus-Fiss-Ladis zijn er diverse natuurleerpaden, die vooral populair zijn bij kinderen Hier is een klein overzicht van de natuurleerpaden in Serfaus-Fiss-Ladis.

Natuurleerpad Fisser Gonde

Een heel bijzonder natuurpad is de Fisser Gonde boven de Möseralm. Wie deze route wil wandelen moet daar ongeveer anderhalf uur voor uittrekken. De Fisser Gonde is gemakkelijk bereikbaar. Met de blauwe gondel gaat het omhoog naar de Möseralm en vlak naast het gelijknamige bergrestaurant bevindt zich het startpunt. Na het oversteken van een beekje kom je via een toegangspoort op het natuurleerpad Fisser Gonde. Dan volg je het wandelpad met in totaal 25 stations die allemaal te maken hebben met het natuurmonument Fisser Gonde (beschermd sinds 22-07-1978). Doordat de stations allemaal anders zijn – sommigen zijn leerzaam, andere weer speels of interactief – wordt het nooit saai. Integendeel!

Dierleerpad naar de Frommes Alp met valkerij en wildpark

Een bezoek aan de Frommes Alp is een bijzondere dagtocht voor het hele gezin en mag niet ontbreken in het vakantieprogramma. De rode gondel - de Schönjochbahn – brengt je comfortabel naar het middenstation. Vanaf daar loop je in de richting van Gample over het dierleerpad (begaanbaar met buggy) naar de Frommes Alp.

Na een wandeling van ongeveer anderhalf uur kom je bij een traditionele berghut met een groot zonnig terras, een eigen dierenpark met hertenverblijf en valkerij. Door de "valkenier" en gastheer Christian en zijn vrouw Martina Schmid worden dagelijks rondleidingen aangeboden.

Daarbij kom je alles te weten over de inheemse roofvogels, die hier gedeeltelijk in de valkerij worden verzorgd. Patrijzen, uilen, haviken, valken, buizerds en zelfs steenarenden leven tegenwoordig op de Frommes Alp.

Wandelen met kinderen op de Murmeltierweg in Serfaus

Een ander natuurpad en tegelijkertijd een alpine rondwandelroute op ruim 2000 meter zeehoogte is de "Murmeltierweg" in Serfaus. Deze educatieve route is geschikt voor gezinnen met wat oudere kinderen, die een wandeltocht van vier uur aankunnen. Een smal pad verloopt van Lazid - op 2350 meter zeehoogte via de "Scheid" naar de Furglersee. Dit kleine bergmeer ligt ongeveer halverwege en is ideaal voor een pauze. De perfecte plek voor een gezellige picknick.

Daarna lopen we verder op de Plansegg naar de Serfauser Komperdell (op ongeveer 1900 meter zeehoogte). Langs het pad staan borden met informatie over het leven van de Murmeltiere, oftewel bergmarmotten. Daar hoor je het typische fluitsignaal van de dieren en zie je talloze ingangen van het gangenstelsel . Met wat geluk ontdek je onderweg een paar marmotten tijdens het spelen of lekkeren luieren op de rotsen langs het pad. Terug bij Komperdell kun je comfortabel naar beneden met de gondellift en met de pendelbus terug naar het hotel.

Een ander, korter themapad bij de Serfauser Komperdell is de Blumenweg. Dit is ook een rondwandelroute met een goede bewegwijzering en informatieborden over de verschillende bloemen die hier groeien – waarvan vele soorten beschermd zijn en een levend bewijs vormen voor de ongerepte natuur in het berglandschap van deze regio.

Op het Waldlehrpfad in Ladis leer je alles over het leven in het bos

Uitgangspunt voor deze wandeling (pad nr. 4) is de fontein in het centrum van Ladis. Op 22 houten informatieborden langs de route staan uitgebreide beschrijvingen van bomen en struiken.

Als aanvulling op het ecologische bospad in Ladis, is er een kleine folder verkrijgbaar bij het VVV-kantoor in Ladis. Deze folder bevat informatie over de belangrijke natuursystemen in het bos - de watercyclus, de stikstofcyclus, de voedselketen en de energiestroom. Een korte tekst geeft informatie over de dieren in het bos, over de inheemse struiken (wilde aardbei, vlierbes, sleedoorn etc.) en bomen, zoals de lariks, den, berk, es, spar, iep en spar die voorkomen in het bos op het zonnige hoogplateau.

Dear guests,

We are open  from 15th june till 3rd november 2024
 

See you soon!

Barbara and Michaela Neururer